uitĂ-te aproape

MIX RECREAȚIONAL

text și foto: Edina Brigitta; foto: Ilinca Pop

Pentru momentele în care singurătatea își cântă melodia în pieptul omului, deschiderea spre conștientizarea faptului că natura respiră, în întregimea sa, împreună cu tine, mereu, poate fi leac și alinare.

Pentru momentele de inspirație, când creativitatea și imaginația decurg liber, natura poate fi revelatoare.

Pentru momentele în care inima omului e aprinsă cu iubire, natura este un miracol atât de frumos și de copleșitor, încât toate cele ce compun trăirea, cele interioare și cele exterioare, se unesc în ritm de elogiu infinit…

Și totuși… de ce tindem să o căutăm atât de departe? Când ea, natura, este aici.

7427A02C-CD35-42E8-AB57-F5DFAE598D86.jpe
2788F7B3-1B95-4F23-9E64-CF6F70A97AC1.jpe

Plantele din casa ta sunt vii și trăiesc împreună cu tine. Respiră împreună cu tine, se hrănesc cu raze de soare împreună cu tine și aveți o relație directă și neîntreruptă de schimb de oxigen și dioxid de carbon – vă susțineți neintenționat, firesc, simplu, adevărat. Aveți o relație intimă a cărei temelie este respirația, deci faptul că suntem vii, că trăim. Și cum ar fi să conștientizăm acest miracol, acest fapt firesc… că noi, toate ființele vii, suntem împletite în marele dans planetar al respirației? Căci chiar așa este…

825A1E8F-4C20-4356-BF6D-08E88FDAAA21.jpe

Noi și plantele avem o relație atât de lungă pe cât de lungă ne este viața. Și cum ar fi să conștientizăm această relație ca parte integrată din viețile noastre? Noi, oamenii, acordăm o mare parte din atenția noastră relațiilor, în special cu semenii noștri și cu animalele.  Puțini suntem oamenii care căutăm să creăm legături intenționate cu lumea vegetală. Poate ai mai auzit vorba care spune că: „orice act intenționat este un act de magie” - și chiar așa și este întrucât intenția este purtătoare de atenție, de curiozitate și descoperiri, de trăiri care ne ating sufletul, modul în care vedem lumea și gândim despre ea, modul în care simțim și așa mai departe… prin intenționalitate ne trăim viața mai intens și din intenții se nasc înfăptuiri care ne îmbogățesc trăirea. Pui o intenție și ea rodește într-un fel sau altul. Și cum ar fi ca prin intenție să ne apropiem de natură? Ca atunci când udăm o plantă, când atingem o frunză, o petală, când mirosim o floare sau aerul purtător de aromele plantelor de pe o pajiște sau dintr-o pădure, când plantăm, când sădim, când curățim, când culegem… să fim cu băgare de seamă despre actul pe care îl întreprindem și chiar mai mult de atât, cu o intenție în inimă și-n minte... Astfel, se prea poate întâmpla să creăm o relație mai intimă cu natura. Să o vedem mai bine, să simțim mai intens legătura dintre noi și miracolul ei. Poate chiar să ne îndrăgostim și să ne trezim la viață curiozitatea.

2.png
1.png
3.png

Terenul de joacă al naturii este vast! Și sunt atâtea și atâtea de descoperit… și în atât de multe feluri. Hai să îți împărtășesc unele acte intenționate pe care le fac eu și care mă fac să mă simt mai vie, pe care poate le faci și tu, sau dacă nu, poți încerca, experimenta, căuta, explora, așa sau în orice alt fel îți inspiră natura și imaginația.

Pământul: mama tuturor formelor. Să iau pământ în palme, să-l fărâmițez, să îi simt textura și, în special… mirosul. Miros viu…ah, ce senzații oferă… și desigur, să pășesc desculță pe el.

Să mă aplec jos, jos cu nasul aproape de sol și să privesc ceea ce de sus, din picioare, nu pare a fi atrăgător. Însă marea întindere verde este compusă din forme care diferă la fiecare pas de om sau de gâză. Zărești fire împreunate în buchețele, fire întrepătrunse, ondulate, adâncituri sau creste firave, culori armonios îmbinate, perișori, venișoare, danteluțe… și multe altele cărora, de vrei, poți să le cauți și nume. Măreția în miniatură.

DE586CFF-58EE-4E58-B952-039D30BF539E 2.j
009.png
E3446D7D-8F60-4152-9EC2-13D436394541.jpe
IMG_1641.jpeg

Să mângâi o petală, să îi simt finețea și sa o aduc aproape de buze, căci pe buze se simte cel mai bine…

Să privesc frunzele și florile din diferite unghiuri unde lumina ajunge mai mult sau mai puțin – un joc de culori radiante.

Să admir decorurile și să-mi apropii privirea de detalii.

Și să inspir adânc… să mă bucur explorând… Să fiu spontană.

Omule drag, toate-ți stau la dispoziție, precum și simțurile tale. Să se cunoască simțurile cu formele naturii și să simți că trăiești, respirând profund. Zâmbind sau plângând. Așa cum simți…

Noi, natura, împreună.

98899.png
000.png
888
998777
9990
9888
8874
9933
9988e
998
9988
988
0999
9999
989898
87855555.png

Edina Brigitta

Edina Brigitta studiază la facultatea de psihologie din Cluj. Găsește inspirație în natură, scrie, desenează pictează, masează, dansează, pe scurt, 

  • Facebook
  • Instagram
8755544.png

Illinca Pop

Din București, Illinca e ilustrator și s-a ocupat de grafica Z9Fest, de la Sibiu.. Tot de atunci caută să înțeleagă cum pot fi așezate împreună lucrurile care o interesează, și care sunt întotdeauna toate. Nu a mai folosit un aparat foto din 2018, de când face poze cu un telefon. 

Face un doctorat despre sinceritate la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și lucrează în Departamentul Concursuri al Ordinului Arhitecților din România.

  • Facebook
  • Instagram