SUSTENABIL-CONVENABIL

Debate și prezentare colecție vestimentară

cu Ekaterina Verbitskaya

Kozleata2.jpg
KrasnaTapocka.jpg

Niciodată nu vom fi perfecți. Nu e auto-umilire sau modestie excesivă. Dar poate fi adevărat. Niciodată nu o să aflăm exact cum deciziile noastre (atât bune, cât și rele) influențează oamenii și mediu inconjurător. Nu o să aflăm exact cine a cusut nasturii la camașa noastră sau cine a strâns bumbacul pentru a fi țesut materialul. Pentru că nu ne pasă, pentru că nu avem timp, pentru că avem alte priorități, pentru că uneori e imposibil de urmărit.

 

Ca și în multe alte domenii am renunțat la integritate pentru comfort. Ne permitem să bem lapte de migdale adus de la mii de kilometrii distanță pentru că producerea laptelui de vacă dăunează mediului și rar ne gândim că amprenta de carbon poate fi și mai dăunătoare. Procurăm haine din conscious collection de la H&M și ignorăm faptul că procentajul de materiale reciclate e ridicol de mic in comparație cu 12 colecții standard, pe care ei le produc anual. Cumpărăm tricouri cu sloganuri feministe confecționate de femei in Bangladesh, care lucrează în condiții inumane. Donăm haine, pe care le purtăm doar de câteva ori, fără să conștientizam că in cele din urmă ele vor sfârși tot într-un coș de gunoi – al nostru sau al altcuiva.

În ziua de azi multe branduri, care vor să fie fare-trade, transparete în privința surselor de materie primă și a condițiilor de muncă a angajaților, nu pot controla fiecare furnizor din rețea, cu care lucrează, fiidcă tot procesul de confecționare al hainelor e împărțit pe micro-sarcini împrăștiate prin lume. Există sisteme de control și certificare, dar nici ele nu fac față.

 

Niciodată nu vom fi perfecți, dar putem fi mai buni.

Da, la prima vedere, cu prețul comfortului și al timpului: în loc să comandăm o pereche de pantaloni de pe aliexpress, putem să mergem la croitorie pentru a discuta schița, a lua măsuri, a alege stofa, si dupa să mai venim o data sau de două ori la probă. Va fi mai scump, dar relația preț/calitate merită tot efortul. Și până la urmă e vorba și de calitatea timpului, iar comfortul produsului ar putea aduce compensație serioasă. E doar o opțiune, una mai bună pentru a susține economia locală, a investi în comunitate, a susține oamenii pe care îi putem cunoaște în persoană și afacerile mici, în locul clasicii dinamici, a susținerii celor câteva corporații, care la momentul actual au ajuns sa dețină cea mai mare parte din industria modei, care au alt ritm decât cel în care funcționăm noi și provoacă daune de dimensiuni mai mari.

Cred că e o orientare firească oricum, care conduce spre echilibru și pe care nu o putem decât cel mult observa.

Revin, ca să fim mai buni și să ne simțim mai bine cu alegerile noastre vestimentare, putem să punem întrebări.

Ca de exemplu...

Unde si cine a confecționat produsul si in ce conditii?

Cât de mult ține și cum anume să am grijă de el?

Cum pot primi comanda fără împachetare sau împachetare minimă?

Ce pot face cu articolul la sfârșitul ciclului lui de viață?

Alise022 (1).jpg

Nu m-aș aștepta să primesc răspunsuri la aceste întrebări în mall, dar atelierele si brandurile mici cu siguranță pot oferi aceste informații. Și cu cât mai multe știm despre ce procurăm și adoptăm, cu atât mai siguri putem fi că nu am contribuit la un proces toxic, unde suferă oamenii și natura.

Vreau să spun, dacă aveți curiozitatea de a afla aspecte de acest gen, vă încurajez.

In cele din urmă, discuția despre moda sustenabilă nu e doar una despre valori, ci și una despre conștientizare a ceea ce se intamplă în industria modei sau de fapt despre ce stă în spatele ei. Procesele industriale influențează direct sănătatea noastră fizică și mentală, doar că mecanismele lor nu sunt destul de vizibile fără ca să fie un pic cercetate și analizate de fiecare individ in parte.

 

Prin proiectul meu VERBE (lansat la Chișinău și aflat momentan in Cluj) promovez sustenbilitatea si moda responsabilă. Organizez evenimente educaționale care incurajează proiecte DIY, stil de viață zero-waste, reciclare, schimb de haine, minimalism si diversitate în modă.

 

MATERIAL NATURAL

Ca materiale mereu prefer cele naturale, ca inul, bumbacul sau lâna. Sunt foarte durabile, au proprietăți de autocurățare și au un farmec aparte, chiar dacă se șifoneaza mai tare ca cele sintetice. Mă fascinează textura lor la aspect și atingere, și apreciez cum materiale naturale

îmbogățesc compoziția hainei și îi dau un strop de viață. Pe lângă asta prefer materiale 100% organice pentru că așa pot să mă asigur că în cazul ăsta la sfârșitul ciclului ei de viață haina poate fi compostată și se descompune în sol, în contrast cu haine cu un procentaj mic de sintetic, care sunt greu de reciclat și rămân în pământ sute de ani. Dar, totuși, nu contează doar proveniența textilelor, ci și condițiile în care au fost produse. Mătasea și lâna nu sunt materiale vegane, deși sunt naturale, așadar ar trebui să ținem cont de cum și unde sunt crescute animalele și să alegem producătorul, care folosește metode non-invazive și este certificat ca și cruelty-free. Alt moment important este eco-sistemul, cu aspecte precum unde e crescut, de exemplu, bumbacul și ce resurse umane sunt implicate. În Kazakhstan, unde este concentrată producția mondială de bumbac, lacurile și râurile sunt secate din cauza agriculturii agresive. Și în Uzbekistan s-a dovedit că bumbacul este strâns de copii. Și multe companii internaționale refuză să mai colaboreze cu țări unde copiii sunt abuzați in numele modei.

Am lansat două colecții-capsule si mai multe proiecte vestimentare independente.

Prima colecție este confecționată din materiale second-hand reconcepute și din materiale noi, 100% naturale, vopsite cu plante (cu fasole neagra, cu ceaiuri, curcuma, etc.) Am decorat veștimentele brodându-le  manual, având ca temă diferite personaje din basme.

În selecția modelelor am evidențiat idea de fluiditate de gender și am prezentat fuste imbrăcate de bărbați pentru a scoate vestimentația din tiparele binare.

A doua colecție PRESENCE este zero waste. Bucățile mici de material, care au rămas după croi, au fost utilizate pentru texturarea hainelor. De obicei in industria modei  circa 15% din toate textilele produse ajung la gunoi imediat după croirea articolelor vestimentare. Accesoriile sunt din plastic reciclat: împreună cu TEP Tinerii pentru EcoPlastic am făcut pălării și genți  din sticle și capace colectate de voluntarii din Chișinău.

Pe baza colecției am creat video RECONSIDER Fashion, care ilustrează 5 principii zero-waste: refuză, reduce, reutilizează, reciclează si compostează. Acest proiect a unit artiști independenți și a format o comunitate mică de oameni, care au lucrat la el și au adus propria lor viziune pentru a transmite valori în care cred și pentru a manifesta activitățile lor civice prin mijloace creative.

Pe partea de model pentru look-book a fost invitată o doamnă care reprezintă o categorie de vârstă mai puțin întâlnită pe podium, fiind chiar persoana care a participat la crearea colecției și a cusut unele articole. Astfel am dat dovadă de transparență și am valorificat munca oamenilor din spatele procesului de producție prin a le da vizibilitate.

 

Activitatea mea profesională si socială se bazează pe idea de a conștientiza că nu sunt perfectă in efortul meu de a face schimbări in lume, dar pot fi mai bună și pot ajuta oamenii din comunitatea mea să descopere abordări alternative în modă și alte domenii ale vietilor noastre. Fiecare lucrare artistică sau discutie publică, în cazul meu, e un exercițiu de curaj, prin care încerc să accept atât imperfecțiunele mele, cât și ale sistemului în care trăim, și sa găsesc soluții mai bune și mai empatice față de oameni și natură,  alături de cei care se aventurează în a le discoperi sau a le inventa.

NKT_0835-collage.jpg
65606544_10215085392711784_9053772230831
p.png
o.png
Diuimovocika22.jpg
62650382_1396320803826099_55476819620024

Ekaterina Verbitskaya

Ecaterina s-a născut în Republica Moldova și este profesor de arte plastice și designer vestimentar la Cluj. Se focusează pe moda sustenabilă si broderie manuală.
O fascinează sinceritatea, lumina și florile ofilite.
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube